CE/EN 1384 keurmerk ingetrokken door EU

De Europese Unie heeft op 13 oktober bekend gemaakt dat de EN 1384-norm voor veiligheidshelmen ingetrokken is. Hieronder vallen ook de paardrijcaps. Het gevolg hiervan is dat fabrikanten de paardrijcaps geen CE-label kunnen geven. Er is geen reden voor paniek; de caps die in de verkoop zijn mogen nog steeds verkocht worden, ze zijn niet ineens onveilig geworden.

Europese werkgroep voor nieuwe standaard

De Europese werkgroep die verantwoordelijk is voor de standaard kon het niet eens worden over de normen en heeft deze dus ingetrokken. Ruiters kunnen gewoon verantwoord een EN-1384-cap dragen; die biedt honderd procent bescherming wanneer die op de juiste manier gebruikt wordt en goed past. Een cap met dat label is nog net zo veilig als bij het instellen van de EN-1384-norm, bijna twintig jaar geleden. Alleen, de techniek is inmiddels zo verbeterd en zoveel geavanceerder dat het nóg veiliger kan. Producenten hebben hier ook zelf onderzoek naar gedaan en ideeën opgedaan, maar een officieel veiligheidslabel is er momenteel dus niet.

Wanneer komt de nieuwe norm beschikbaar?

Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk wanneer de nieuwe norm beschikbaar is; de algemene verwachting is ergens in februari 2015. In het ergste geval kan dit nog twee jaar duren. Er is een interim-specificatie, VG1, die nu getest wordt. Fabrikanten kunnen kiezen tussen deze VG1-specificatie, de herziene EN-1384 als die gepubliceerd is of de PAS015-norm van 2011. Een nadeel van deze intrekking is dat er mogelijk een schaarste kan ontstaan doordat fabrikanten geen nieuwe caps met een normering af kunnen leveren.

Paardrijcaps zijn niet ineens onveilig

Een paardrijcap moet vanzelfsprekend voldoen aan bepaalde eisen zoals schokabsorptie, weerstand, riemsterkte en stabiliteit. De huidige Europese veiligheidsnorm is op dit moment verlopen maar dat betekend zeker niet dat de caps nu onveilig zijn. Bovendien; een slechte cap is nog altijd beter dan helemaal geen paardrijcap. De meeste fabrikanten hebben zichzelf daarnaast hogere kwaliteitseisen opgelegd dan de EN-1384 norm en voldoen vaak ook aan andere internationale normen die in sommige gevallen ver boven die van de EN-1384 liggen.

KNHS-regels

Hoe in ons land wordt omgegaan met de regels over het dragen van een paardrijcap tijdens wedstrijden staat in het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS: dat geeft aan dat hoofdbescherming dient te voldoen aan de ‘laatst gepubliceerde veiligheidsnorm’, dat zou dus de verouderde EN-norm zijn. Uitzonderingen en/of nadere uitwerking van deze bepaling voor de overige disciplines staan vermeld in de afzonderlijke disciplinereglementen.

Dressuur:

Een veiligheidshoofddeksel met norm NEN- EN-1384. Alleen in de rubrieken voor Young Riders, Future Test en in de klassen ZZ-Zwaar, Lichte, Midden en Zware Tour mag met een dressuurhoed of bolhoed gereden worden.

Springen:

Het dragen van een veiligheidshoofddeksel met de norm EN-1384 is verplicht voor iedereen die zich te paard op het wedstrijdterrein bevindt.

One thought on “CE/EN 1384 keurmerk ingetrokken door EU

  1. Pingback: De nieuwe VG1 01.040 norm voor paardrijcaps

Reacties zijn gesloten.