Een cap, traditie in hippische kleding

Net als de meeste hippische kleding, is het ontwerp van een paardrijcap een combinatie van traditie en bruikbaarheid. De klep op de helm wordt bijvoorbeeld gebruikt om de zon uit de ogen van de ruiter te houden, terwijl de verschillende gekleurde fluwelen paardrijcaps de positie van een ruiter bepaalde tijdens het jagen.

Caps en hoeden in het leger

Daarnaast kennen wij niet alleen de moderne paardrijcap, ook hoeden hebben een lange traditie bij de dressuur en bij het het leger. De linten en de enorme variatie in ontwerpen, kunnen herleid worden tot een functie in de strijd of vermelding van rang of regiment.

De nadruk op veiligheid

Tegenwoordig ligt de nadruk van een paardrijcap of paardrijhelm veel meer op de veiligheid. De hoogste prioriteit is natuurlijk om het hoofd te beschermen tegen vallen of andere ongelukken. Daarnaast worden er veel meer eisen gesteld aan comfort, wat er toe geleid heeft dat de paardrijcap een enorm aanbod kent.

Een slechte gewoonte

Nog voordat de helmen een synoniem werd aan veiligheid, werd het beschouwd als “slechte gewoonte” voor beide geslachten om blootshoofd in het openbaar te rijden. Ook vanuit het Koninklijke Huis is deze traditie doorgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *