Het CE/EN 1384 keurmerk voor paardrijcaps

Let op: dit keurmerk is door de EU ingetrokken sinds december 2014. Wat dit betekend kun je hier lezen.

Op Europees niveau is er o.a. voor paardrijcaps een speciaal keurmerk afgesproken; EN 1384 (Helmen voor de Ruitersport) en EN 14572 (Helmen met een hoog beschermingsniveau voor de Ruitersport).

Logo CE-markering

Met de CE-markering geeft de producent aan dat het product voldoet aan de eisen van veiligheid, gezondheid, milieu en consumentenbescherming, zoals gesteld is in de van toepassing zijnde EU richtlijnen. Daarnaast geeft de EN 1384 en de EN 14572 meer richtlijnen die betrekking hebben op de paardrijcap zelf.

FNRS, KNHS en de meeste maneges verplichten je om tijdens wedstrijden een paardrijcap te gebruik met het CE EN 1384 Keurmerk. De paardrijcaps dienen naast het hebben van een harde schaal ook een gesloten kinband (driepuntssluiting) te hebben. Een goedgekeurde cap beschikt verder over een merknaam, een etiket met de maat in centimeters en een symbool waaruit blijkt voor welk gebruik de helm bestemd is.

Dresssuurhoed met EN 1384 keurmerk

Omdat het vooral voor dressuurwedstrijden gewoon is om een hoed te dragen, worden er tegenwoordig ook paardrijcaps gefabriceerd in de vorm van een hoed die ook aan deze EN 1384 markering voldoen. Hiermee komen ze tegemoet aan de storm van protesten die bij de verplichting van dit keurmerk kwamen.

Het is belangrijk dat een cap goed past

De paardrijcap moet niet te straks zitten, maar ook weer niet te los. De druk op het hoofd moet overal ongeveer gelijk zijn. Je kunt de maat testen door je hoofd schuin naar voren te houden en de kinband los te houden. Valt de cap niet van je hoofd af dan heb je de goede maat te pakken.

Lees hier hoe je de maat van de paardrijcap op kunt meten.

One thought on “Het CE/EN 1384 keurmerk voor paardrijcaps

  1. Pingback: EN 1384 norm ingetrokken door Europese Unie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *