Het VG1 keurmerk voor caps

Als je een cap wilt kopen, dan zul je het mogelijk wel gemerkt hebben dat er niet overal meer voorraad is van bepaalde populaire paardrijcaps. Dat heeft te maken met het keurmerk; eind 2014 heeft de EU het bestaande keurmerk voor paardrijcaps ingetrokken. Hier hebben wij het al eens eerder over gehad in een blog.

Nu negen maanden verder

We zijn inmiddels negen maanden verder. Bij het opheffen van het CE EN 1348 keurmerk, kwam er een interim specificatie tevoorschijn die de norm “CE VG1 01.040 2014-12” gekregen. Officieel is deze nieuwe norm nog niet doorgevoerd bij de EU, maar de kans is erg groot dat dit de nieuwe standaard wordt. Met deze CE VG1 01.040 norm begon ook de wedloop voor fabrikanten en leveranciers om zo snel mogelijk paardrijcaps met deze nieuwe norm op voorraad te brengen. Horze heeft inmiddels de Triton cap en Harry’s Horse de lichtgewicht cap met VG1 keurmerk.

Wat houdt de VG1 01.040 norm in?

De VG1 norm voor rijhelmen is heel wat strenger dan de CE/EN-1384 norm. Paardrijcaps moeten vooral zwaardere tests kunnen doorstaan. Dit zijn eisen op het gebied van schokabsorptie, weerstand, riemsterkte en stabiliteit. Deze eisen worden beschreven in de VG1 norm. De techniek is inmiddels zo verbeterd en zoveel geavanceerder dat het nóg veiliger kan.

Hoe om te gaan met het oude keurmerk?

Je cap met CE/EN 1384 norm is met de komst van een nieuwe norm natuurlijk niet onveiliger geworden. Caps met dit keurmerk mogen weliswaar niet meer gefabriceerd worden; ze mogen nog wel steeds verkocht worden. Ook in maneges, op rijverenigingen en op wedstrijden zullen de CE/EN-1384 helmen voorlopig nog worden toegestaan. KNHS liet in een reactie het volgende weten:

Het is inderdaad zo dat er een nieuwe norm zit aan te komen voor helmen en bodyprotectors. Om dit te bespoedigen heeft de NMA de huidige norm ingetrokken en een tijdelijk norm vastgesteld.
Dit heeft niet direct consequenties. Alle producten die onder de oude norm zijn gemaakt zijn veilig en kunnen zonder problemen verkocht worden.

Volgens de branchevereniging van producenten van ruitersportartikelen aangesloten bij de FGHS (www.fghs.nl ) zal begin 2016 de nieuwe norm bekend worden gemaakt.
Er zal vervolgens in alle redelijkheid gekeken worden of er een overgangstermijn nodig is of dat de producten die onder de huidige norm vallen ook automatisch onder de nieuwe norm vallen.

Zodra over dit onderwerp meer bekend is zal de KNHS de communicatie op zich nemen.